Noppert Beton Bestekservice
Industrieterrein Zuid, Damsingel 15, 9262 NB Sumar
Telefoon: 0511-480100, Fax: 0511-480101
Postbus 34 9250 AA Burgum, KvK: 01046523
info@noppertbeton.nl

Producten:

betonmortel

Betonmortel verwerkingsvoorschrift

Het storten
Betonmortel kan direct vanuit de betonmixer in de bekisting worden gestort. Om de bouwplaats te bereiken is soms een kraan nodig en moet de betonmortel met een pomp worden getransporteerd. Noppert Beton B.V. beschikt over geavanceerde betonpompen om deze werkzaamheden uit te voeren. Om ontmenging te voorkomen mag de vrije val van betonmortel nooit meer dan een meter bedragen. Als de storthoogte groter is dan de voorgeschreven hoogte biedt een glijgoot of stortkoker uitkomst.
De manier van werken bepaalt welk consistentiegebied moet worden gekozen. Ook de vorm van de bekisting of de dichtheid van de bewapening speelt een rol bij de keuze van het consistentiegebied.

Het verdichten
Voor de sterkte van beton is de juiste verdichting van essentieel belang. Bij gestorte vloeren kan hier-voor een trilbalk worden gebruikt, voor wanden een trilnaald. Ook kan een pneumatische hamer tegen de bekisting worden geplaatst. Let er op dat niet te lang op dezelfde plaats wordt getrild. Hierdoor kan namelijk ontmenging ontstaan. In het werk gestort beton moet worden verdicht om de lucht die tijdens het mengen en verwerken in de specie wordt ingesloten er uit te drijven. Verdichten is ook nodig om ervoor te zorgen dat de bekisting overal met specie wordt gevuld en nergens grindresten ontstaan.
Tijdens transport en verwerking zal enige ontmenging optreden.  

Als gevolg van ontmenging ontstaat aan het oppervlak een dunne laag water. Nadat dit water is verdampt moet het bovenste laagje betonspecie door schuren worden gemengd met de rest zodat weer één geheel ontstaat. Het schuren kan met een houten schuurbord worden gedaan. Als een zeer glad oppervlak gewenst is volgt afwerking met een stalen spaan. Natuurlijk kan het schuren ook met een zogeheten vlinderapparaat gebeuren. Deze machine beschikt over draaiende bladen die het vloeroppervlak dicht schuren.

Het nabehandelen
Pas gestorte betonmortel heeft tijd en vooral ook water nodig om de gewenste sterkte en duurzaamheid te krijgen. Wanneer het water verdampt stopt de reactie van het cement waardoor er geen sterkteontwikkeling meer plaatsvindt. De bovenlaag van horizontale vlakken maar ook pas ontkiste wanden zullen de gewenste sterkte en kwaliteit dan niet bereiken. Een vers betonoppervlak moet drie tot zeven dagen tegen uitdroging worden beschermd. Regelmatig nat houden, afdekken met plastic folie of het toepassen van een anti-uitdrogingsmiddel (een zogenoemde curing compound) zijn een garantie voor beton dat voldoet aan alle eisen en jarenlang onderhoudsvrij meegaat. Noppert Beton B.V. voorziet u graag van een deskundig advies. Het verhardingsproces van beton stopt en komt niet meer op gang als er geen water meer in de betonspecie aanwezig is. Aan het oppervlak moet niet te veel water verdampen, omdat daar anders beton van zeer slechte kwaliteit ontstaat. Als er wel water verdampt ontstaan er scheuren en een poreus oppervlak. Zonder nabehandeling wordt beton géén duurzaam materiaal. Af en toe spuiten met water is helemaal fout. Om scheuren te voorkomen, dient het beton minimaal een hele week continu nat te worden gehouden. Een uitstekende methode is afdekken met folie. Ook een nabehandeling met zogeheten curing compound dat een min of meer waterafsluitend laagje op het oppervlak aanbrengt zorgt voor goede resultaten.


meer weten over dit onderwerp?

print deze pagina

Klik op de foto voor een vergroting
  • Betonmortel verwerkingsvoorschrift

 
Noppert maakt meer van beton
noptop dubokeur bfbn duurzaam kiwa product komo
Noppert Beton Bestekservice
 
eigen & wijze communicatie