DAF FAD 8x4 betonmixer voor Noppert Beton

Wendbare 4 asser met hoog laadvermogen

Noppert Beton uit het friese Sumar heeft onlangs twee nieuwe DAF FAD 450 8x4 betonmixers in gebruik genomen. De vier-assers combineren een hoog laadvermogen met een laag eigen gewicht dankzij een aantal optimalisaties die zijn uitgevoerd door Veldhuizen uit Groenekan. Dankzij die aanpassingen is het maximale GVW van de trucks 43 ton, en dat is voldoende voor de toepassing van een 12 kuubs Mulder H12 betonmixer.

De DAF FAD 8x4 is door Veldhuizen uit Groenekan voorzien van een mechanisch gestuurd wide-spread tandemstel. Hierdoor zijn drie van de vier assen gestuurd en dat zorgt voor minimale wringing en optimale wendbaarheid. Dankzij het wide-spread principe zijn beide 13 tons achterassen met naafreductie goed voor 11,5 ton op het kenteken. In combinatie met de dubbele tien tons voorassen komt het GVW uit op 43 ton. Om die reden zijn de voorassen voorzien van 385/65 R22,5 banden. De achterste as is mechanisch-gedwongen gestuurd. Het chassis heeft een wielbasis van 5,62 meter, gerekend vanaf hart as 1 tot aan het hart van het tandemstel.

Compact en wendbaar

Noppert Beton koos voor dit concept vanwege de compacte bouwwijze en het hoge laadvermogen. Peter Norbruis van Noppert Beton: ,,Ten opzichte van onze vijf-assers nemen ze maar 1,5 kuub beton minder mee, maar de voertuigen zijn veel wendbaarder. Wij hebben relatief veel werk bij particulieren en op krappe boerenerven en dan zijn dit ideale voertuigen. Doordat er drie van de vier assen sturend zijn uitgevoerd zijn de trucks bijzonder wendbaar. Daarbij komt dat dit relatief eenvoudige voertuigen zijn, zonder allerlei elektronica’’.

De tweede 8x4

De eerste DAF 8x4 betonmixer werd al eerder gekocht in 2020. Het betrof een voorraadauto die al in aanbouw was bij Veldhuizen. Peter Norbruis: ,,Voor ons was het ideaal dat het voertuig al volledig gespecificeerd en opgebouwd was. Daarmee wonnen we veel tijd want anders volgt eerst het hele traject via de dealer en de leverancier van de mixer, waarna die twee samen moeten werken. Door voor een voorraad auto te kiezen konden we snel schakelen. Nadat onze specifieke wensen, zoals extra verlichting waren uitgevoerd konden we er mee aan de slag’’. Het ging bij dit voertuig om een DAF XF 530 met de MX13 krachtbron. Voor de tweede 8x4 werd er gekozen voor de meer gebruikelijke motorisering in dit segment, namelijk de MX11 motor.

Compleet opgebouwd

De Paccar MX11 krachtbron levert 450 pk en is voorzien van een motor PTO voor de aandrijving van de Mulder betonmixer. De complete betonmixer is door Veldhuizen opgebouwd en afgeleverd, inclusief de afwerking van het chassis met onderrij beveiliging, spatborden en alle voorzieningen die nodig zijn voor het vervoer van beton. Zo is er een extra kist aangebracht voor gereedschappen en materialen en is er een vaste achterbumper met opstap gemonteerd. Verder is de DAF voorzien van flitsers in de grille en aan de achterzijde en diverse werklampen voor de donkere maanden van het jaar. Voor Noppert Beton zijn het niet de eerste DAF trucks in de vloot. Het bedrijf werkt al jaren tot volle tevredenheid met het Nederlandse  truckmerk. Voor reparatie en onderhoud maakt Noppert Beton gebruik van de diensten van DAF trucks dealer BSF in Leeuwarden.


27-1-2021