Oplevering Lauwersmeerdijk

Woensdagmiddag 22 september vond de feestelijke oplevering voor de Lauwersmeerdijk plaats waarbij genodigden een rit over de versterkte Lauwersmeerdijk kregen.               

Het nieuwe taludbekleding systeem dat is toegepast bij deze dijkversterking zijn de Verkalit interlock – zetstenen.

Door de flexibiliteit van dit systeem wordt dit al jaren toegepast onder andere in de gekwalificeerde dijkaanleg aan de Duitse waddenzeekust.

Gebleken is dat dit systeem vooral bij hoogwater, stormvloeden en ijsgang uiterst sterk en betrouwbaar is.

De zetstenen, die door LBN Betonproducten worden geleverd en geproduceerd door Noppert Beton, zijn 30 x 30 x 30 cm en grijpen in elkaar met een rondom aangebrachte hol- en dol verbinding.

De zetstenen zijn door de hoge stabiliteit duurzamer omdat er veel beton kan worden bespaard ten opzichte van andere zetstenen.     

Het Verkalit-systeem volgt buigingen tot 13 graden zonder aan stabiliteit te verliezen en zo kunnen (dure) overgangen of knikken met dezelfde steen tot een fraaie en stevige toplaag worden gelegd. Een ander voordeel is dat verzakkingen in het dijklichaam direct zichtbaar worden terwijl de waterkering haar sterkte behoudt. De zetsteen is op dit project voor het eerst in de Nederlandse zoutwaterkering toegepast.

Instrooien met split is niet nodig. Dit is niet alleen voordeliger in de kosten bij het aanbrengen van de dijkbekleding, maar vermindert ook de kosten voor onderhoud in de toekomst. Hiermee wordt het energie intensieve breken en het vaak over lange afstanden transporteren van het materiaal vermeden ten gunste van het milieu.

Voor toeristen een aantrekkelijke en veilige plaats om te zitten en te zonnebaden of als uitvalbasis voor surfers.

Bekijk ook het filmpje van Wetterskip Fryslan:

https://youtu.be/NUnAEa3cnlE

Bekijk de foto's van het project

Vraag offerte aan