Uitkijken over de As vanaf het maaiveld van de IJstijd


Alle drie gemeenten die de Sintrale As doorkruist, hebben vanuit het projectbureau een ton gekregen om een kunstwerk te realiseren langs de route. De stalen zeilen bij het Hendrik Bulthuis-aquaduct zijn eind 2016 geplaatst. Kunstwerk nummer twee is een uitkijktoren bij de Goddeleaze Singel bij Feanwalden, die de naam It Goddeleas Fiersicht krijgt. Noppert Beton heeft een speciale mal gemaakt in dezelfde vorm als de toren. De betonblokken zijn laagje voor laagje gestort en genummerd. In elke laag ligt een traptrede, zodat bij de opbouw de trap direct op zijn plaats komt. De verschillende lagen bestaan uit vier kleuren beton, waarvan de kleuren gebaseerd zijn op de kleuren van de bodem. De toren bestaat uit 44 lagen van 18 cm hoog. Deze geven een beeld van een uit grondlagen bestaande doorsnede van de bodem. Elke laag bestaat uit 18 blokken. Deze ronde, betonnen uitkijktoren wordt gebouwd op een anderhalve meter hoge terp.

12 april heeft wethouder Emke Peterson van de gemeente Dantumadiel het startsein voor de bouw van "It Goddeloas Fiersicht" gegeven. 

Voor de zomer kunnen passanten hier uitkijken over de nieuwe natuur die dankzij de aanleg van de nieuwe autoweg is gerealiseerd. De uitkijkhoogte van ongeveer zeven meter is dan even hoog als het maaiveld in de IJstijd. Het ontwerp van de uitkijktoren is van Next Architecten die ook het lichtplan van de nieuwe weg bedacht en beeldend kunstenaar Paul Edens. Het landschap van de Noardlike Fryske Walden werd gevormd door de ijstijden. Met dit gegeven is het idee ontstaan om een landmark te creëren dat het oude maaiveld terugbrengt door een grondboring terug in de tijd te maken, aldus het architectenbureau. In de toren komt een trap, zodat bezoekers bovenop uitzicht hebben over de Houtwiel en de Falomsterleyen.


   

Bekijk de foto's van het project

Vraag offerte aan

 
Button