Home  /  Projecten  /  Uitkijken over de As vanaf het maaiveld van de IJstijd

Uitkijken over de As vanaf het maaiveld van de IJstijd

Opdrachtgever: Bouwteam met Next Architecten en Gebr. de Haan Garyp
Aannemer:
Producten: Alle drie gemeenten die de Sintrale As doorkruist hebben vanuit het projectbureau een ton gekregen om een kunstwerk te realiseren langs de route. De stalen zeilen bij het Hendrik Bulthuis-aquaduct zijn eind 2016 geplaatst. Kunstwerk nummer twee is een uitkijktoren bij de Goddeleaze Singel bij Feanwalden, die de naam It Goddeleas Fiersicht krijgt. Noppert Beton is in week 7 gestart met het maken van een mal voor deze toren.
Bijzonderheden: 44 lagen van 18 cm hoog in verschillende tinten grijs geven een beeld van een uit grondlagen bestaande doosnede van de bodem. Elke laag bestaat uit 18 blokken.

Bekijk de foto's van het project

Alle drie gemeenten die de Sintrale As doorkruist, hebben vanuit het projectbureau een ton gekregen om een kunstwerk te realiseren langs de route. De stalen zeilen bij het Hendrik Bulthuis-aquaduct zijn eind 2016 geplaatst. Kunstwerk nummer twee is een uitkijktoren bij de Goddeleaze Singel bij Feanwalden, die de naam It Goddeleas Fiersicht krijgt. Noppert Beton is in week 5 gestart met het maken van een mal voor deze toren. Deze ronde, betonnen uitkijktoren wordt gebouwd op een anderhalve meter hoge terp. Passanten kunnen hier uitkijken over de nieuwe natuur die dankzij de aanleg van de nieuwe autoweg is gerealiseerd. De uitkijkhoogte van ongeveer zeven meter is dan even hoog als het maaiveld in de IJstijd. Het ontwerp van de uitkijktoren is van Next Architecten die ook het lichtplan van de nieuwe weg bedacht en beeldend kunstenaar Paul Edens. Het landschap van de Noardlike Fryske Walden werd gevormd door de ijstijden. Met dit gegeven is het idee ontstaan om een landmark te creëren dat het oude maaiveld terugbrengt door een grondboring terug in de tijd te maken, aldus het architectenbureau. In de toren komt een trap, zodat bezoekers bovenop uitzicht hebben over de Houtwiel en de Falomsterleyen.

De toren bestaat uit 44 lagen van 18 cm hoog in verschillende tinten grijs. Deze geven een beeld van een uit grondlagen bestaande doorsnede van de bodem. Elke laag bestaat uit 18 blokken.

Noppert Beton
Vestiging Burgum
Postbus 34
9250 AA  Burgum
0511 - 48 01 00 0511 - 48 01 00
info@noppertbeton.nl
Vestiging Groningen
Jeverweg 8
9723 JE  Groningen
050 - 575 72 22 050 - 575 72 22
info@noppertbeton.nl